Verinin Değeri (SPC)
İstatistik, veri biliminin genel adıdır. Bizlere farklı olayların ve süreçlerin izlenmesinin ardından bilgileri sistematik bir şekilde sunan ve bütünü tahmin ve yorumlarla anlamlandırmamız sağlayan en temel bilim dalıdır. Parça ,bütün ilişkisinin matematiksel ifadesidir bir anlamda.
İstatistik, veri biliminin genel adıdır. Bizlere farklı olayların ve süreçlerin izlenmesinin ardından bilgileri sistematik bir şekilde sunan ve bütünü tahmin ve yorumlarla anlamlandırmamız sağlayan en temel bilim dalıdır. Parça ,bütün ilişkisinin matematiksel ifadesidir bir anlamda.
Üretim israfının olduğu veya olabileceği noktalarda önlemler almak otomotiv endüstrisi için kilit önem taşımaktadır. Bu sebeple matematik ve istatistiğin temellerine dayalı istatiksel proses kontrol (SPC) yöntemleri ile süreçler kontrol altına alınır ve uygun olmayan ürün üretimini en aza indirmek amaçlanır.
SPC Neden Önemlidir?
Prosese hâkim olmak; ölçmek, muayene etmek ve kontrolle mümkündür. İstatiksel proses kontrol yöntemlerinde, optimum şartlar belirlenir, veriler ölçüm sistemlerine uygun şekilde toplanır ve yorumlamalar sonucunda sürecin analizi gerçekleştirilir.
SPC'nin işletmelere sağladığı birçok fayda bulunmaktadır. Bunlardan bazıları şunlardır:
- Kalite İyileştirmesi: Sürekli izleme ve kontrol sayesinde, hataların erken tespit edilmesi ve düzeltilmesi mümkün olur, bu da kaliteyi artırır.
- Maliyet Tasarrufu: İstenmeyen varyasyonların azaltılması, malzeme ve işçilik maliyetlerinde tasarruf sağlar.
- Müşteri Memnuniyeti: Kaliteli ürünlerin daha tutarlı bir şekilde üretilmesi, müşteri memnuniyetini artırır ve müşteri şikayetlerini azaltır.
- Verimlilik Artışı: Süreçteki istenmeyen varyasyonların azaltılması, verimliliği artırır ve atık miktarını azaltır.
SPC Nasıl Uygulanır?
- Süreç Belirleme: İzlenecek süreci tanımlamak ve sürecin kritik noktalarını belirlemek.
- Veri Toplama: Sürekli olarak veri toplamak ve sürecin performansını izlemek için uygun araçları kullanmak.
- Veri Analizi: Toplanan verileri istatistiksel yöntemlerle analiz etmek ve süreçteki varyasyonları belirlemek.
- Kontrol Grafikleri Oluşturma: Verileri kontrol grafiklerine dönüştürmek ve süreçteki istenmeyen varyasyonları tespit etmek için kontrol sınırlarını belirlemek.
- Müdahale ve İyileştirme: Süreçteki sapmaları tespit etmek ve düzeltmek için uygun eylemleri almak.
Grafiksel verilerden elde edilen çıktılar ürün hakkında değişkenliğin ve eğilimin özel sebeplerini gösterir.
Bu değişkenlikler varyasyon olarak tanımlanmaktadır. Varyasyon değişkenlikleri bir nevi uyarı veren bir sistem olarak da ifade edilebilir.
Varyasyon değişkenliklerinin azaltılması için oluşturulan faaliyetlerin başlıca amaçları, günümüzde proses bazlı eylem yaklaşımıyla; ilk seferde doğru üretim, önleme yaklaşımı ve israfın önlenmesidir.
İnova’da SPC
Hatalı ürünlerin üretimi, geri çağırma maliyetleri ve hurda malzeme miktarı gibi maliyetlerle sonuçlanabilir. Proses kontrolü sayesinde, erken hata tespitleri ile bu tür maliyetlerimizi azaltarak ve verimliliğimizi artırarak işletme maliyetlerimizi düşürmekteyiz.
SPC, sürekli iyileştirme sürecimizin temelini oluşturuyor. Sürekli olarak veri toplar, süreçlerimizi analiz eder ve iyileştirme fırsatlarını belirleriz. Bu, iş süreçlerimizin daha verimli ve etkili hale getirilmesine izin verirken, üretim süreçlerimizdeki varyasyonları izlememize ve kontrol etmemize olanak tanımakta; hatalı ürünlerin erken tespit edilmesini ve kalite standartlarımızın sürekli olarak iyileştirilmesini sağlamaktadır.
İnova olarak Müşteri memnuniyeti, işimizin temel taşlarından biridir. SPC, ürünlerimizin kalitesini artırarak müşterilerimizin yatırımlarına değer katmaktadır. Müşterilerimizin beklentilerini karşılamak ve katılan değeri artırmak için sürekli olarak kalitemizi izliyor ve iyileştiriyoruz.
Yazar : İsmail Ülker