Ölçümde Farkındalık (MSA)

Ölçme hayatın her alanda ihtiyaç duyulan ve kullanılan bir kavramdır. Bilinmeyen bir büyüklüğün veya olgunun sayısal bir referans ile karşılaştırılması ölçme olarak tanımlanır.

Ölçülebilen herşey kontrol edilebilir olduğundan, ölçme işlemi ile belirsizlikler ortadan kaldırılmış olur. İşte bu noktada ölçüm sistemi analizi (MSA) belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve mevcut ölçüm sistemlerinin yeterliğinin saptanabilmesi için bir yol göstericidir.

Üretim süreci boyunca süreç değişkenliğini izleyebilmek, bu değişkenliklerin tanımlanması ve hatalı ürün sayısını minimuma indirebilmek için uygun ölçüm sistemleri analizi yöntemlerinin bilinmesi ve uygulanması oldukça önemlidir. Ölçüm sistemlerinin uygulanması ürün kalitesini, iş güvenliğini ve müşteri memnuniyetini garanti altına almaktadır.  

Peki doğru bir ölçüm ve analiz için neler yapılmalıdır? Öncelikle Galileo Galilei’nin “Ölçülebilir olanı ölç, ölçülemeyeni ölçülebilir hale getir” sözüyle ölçülebilir olanı belirlemek ve ölçme sistemlerine uygulanabilir hale getirmek gerekmektedir. Ölçme kavramı basit gibi görünse de arka planda detayları olan ve doğru adımlarla yönetilmesi gereken bir süreçtir. Ölçüm sürecinin adımlarını ve terminolojisini incelediğimizde;

  • Ölçüm sürecini etkileyen değişkenlikler;

  • Personelin yetkinliği,
  • Uygun istatiksel metodun seçilmesi,
  • Ölçüm ekipmanının uygunluğu ve doğruluğu
  • Çevresel etkiler
  • Ölçüm sonuçlarının referanslara uygunluğu gibi faktörlere bağlıdır.  

Ölçüm sisteminden kaynaklanan değişkenliğin tanımlanması için; konum, yayılım ve sistem değişkenlikleri altında değerlendirmeler yapılır. 

  • Konum değişkenliği altında incelediğinde;

Bias (Sapma): Ölçümlerin ortalamasının referans değerden oluşan farklılığının göstergesidir.
Linearity (Doğrusallık): Sapma değerlerinin cihaz çalışma aralığı boyunca irdelenmesidir. Ölçüm hataları farklılık gösteriyorsa sistem doğrusal değildir.
Stabilitiy (Kararlılık): Zamanla ölçümlerin ortalamasının referans değerden oluşan farklılığıdır.

  • Yayılım değişkenliği altında incelediğinde

Gage- RR (Gage Repeatability & Reproducibility): Ölçüm sistemi tekrarlanabilirliği ve yeniden üretilebilirliğinin bileşkesinin tahmini değeridir.

  • Repeatability -Tekrarlanabilirlik : Aynı ölçümcünün, aynı cihaz ile yapmış olduğu farklı ölçümlerin , ölçülen karakteristik aynı parçaya ait olduğu halde göstermiş olduğu değişkenliktir.  (Ölçüm cihazı ağırlıklı bir değişkendir- *EV )
  • Reproducibility- Yeniden Üretilebilirlik: Farklı ölçümcülerin , aynı cihaz ile yapmış olduğu ölçümlerin, ölçülen karakteristik aynı parçaya ait olduğu halde göstermiş olduğu ortalamalardan farklılıktır.  (Ölçümcü ağırlıklı bir değişkenliktir-*AV)
  • Sistem değişkenliği altında incelediğinde

Yeterlilik: Ölçüm sistemi değişkenliğinin kısa dönemdeki tahminidir.

Performans: Ölçüm sistemi değişkenliğinin uzun dönemdeki tahminidir.

Belirsizlik: Gerçek değeri içerdiği düşünülen ölçülen değerlerin tahmini aralığıdır.

Ölçüm değerleri kullanılarak değişkenlikler incelenir ve buna bağlı olarak da prosesin ayarlaması, düzeltilmesi ve optimize edilmesi sağlanır.

MSA kapsamında sistemdeki sapmaları analiz etmek ve istatiksel çalışmalar yaparak hataları önlemek, düzeltici ve önleyici faaliyetler için de önemli bir adımdır. Ölçüm sistemlerinin etkin kullanımı milyonlarca liranın çöpe atılmasını engellerken, zaman tasarrufu sağlar.  

İnova Koltuk olarak, müşterilerimize en yüksek kalitede ürünler sunmak için sürekli olarak çaba gösteriyoruz. Kalite standartlarımızı korumak ve sürekli olarak iyileştirmek için kullandığımız önemli araçlardan biri de Ölçüm Sistemleri Analizi'dir (MSA). Peki biz MSA’yi nasıl kullanıyoruz?

Üretim Süreçlerinin Değerlendirilmesi; üretim süreçlerimizi titizlikle inceliyoruz. MSA, üretim hatlarımızdaki her adımı değerlendirmemize ve süreçlerimizin güvenilirliğini ve doğruluğunu sağlamamıza yardımcı oluyor. Bu sayede, ürünlerimizin kalitesini artırıyoruz.

Doğru Ölçüm Cihazlarının Seçimi ve Kalibrasyonu: Üretim süreçlerimizde kullanılan ölçüm cihazlarının doğruluğunu sağlamak için MSA'yı kullanıyoruz. Ölçüm cihazlarının doğru seçimi ve düzenli kalibrasyonu, ürünlerimizin kalitesini korumamıza yardımcı oluyor.

Veri Toplama ve Analiz: Üretim süreçlerimizden elde edilen verileri topluyor ve analiz ediyoruz. Bu verileri kullanarak süreç performansını izliyor, değişkenlikleri belirliyor ve kalite kontrolünü sağlıyoruz.
Anormal Durumların ve Sapmaların İzlenmesi: MSA, üretim süreçlerimizdeki anormal durumları ve sapmaları izlememize yardımcı oluyor. Bu sayede, hatalı üretimi önleyerek ve kalite standartlarını koruyarak müşterilerimize güvenilir ürünler sunuyoruz.

Sürekli İyileştirme: Elde ettiğimiz verileri kullanarak süreçlerimizi sürekli olarak iyileştiriyoruz. MSA'nın bize sağladığı veriler sayesinde, süreçlerimizi optimize ediyor ve kalite standartlarımızı sürekli olarak geliştiriyoruz.

Özetle;

Ölçüm Sistemleri Analizini aktif olarak kullanarak hem kaliteyi hem de müşteri memnuniyetini artırıyoruz. Üretim süreçlerini iyileştirme ve sıkı kalite kontrolünü sürdürme konusundaki aralıksız arayışımız, yalnızca kalite sözümüzü yerine getirmemize olanak sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda sektördeki liderlik konumumuzu da sağlamlaştırıyor.

Anahtar kelimeler: MSA ,Ölçüm Sistemleri Analizi, Ölçüm Farkındalığı, Gage-R&R, Bias, Doğrusallık

Yazar : Aylin Kuman Kahraman

  • PAYLAŞ :